1910-20, abstracte schilderkunst

Mondriaan, 1920, compositie A

De abstracte schilderkunst heeft een grote invloed gehad op de modernistische architectuur.

De eerste abstracte schilderijen zijn in 1910 door Wassily Kandinsky gemaakt. Hij evolueerde van het expressionisme naar een lyrisch abstractie. In 1922 werd hij tot Meister in het Bauhaus benoemd.

1910, landschap met trein
1910, improvisatie

Piet Mondriaan evolueerde vanaf 1911 van het weergeven van landschappen naar abstractie door het laten wegvallen van de details en van de dieptewerking en door de kleuren te laten oplichten zodat ze onnatuurlijk werden. Vanaf 1920 tot zijn dood in 1944 schilderde Mondriaan volgens hetzelfde schema: zwarte horizontale en verticale strepen die opgevuld worden met vlakken in zwart, grijs, wit en geel, rood en blauw, in een asymmetrische compositie, waarbij zodat de relaties en de spanningen tussen de lijnen en de vlakken optimaal tot hun recht komen.

In 1916 maakte Mondriaan kennis met beeldend kunstenaar en theoreticus Van Doesburg. Ze richtten in 1917 het tijdschrift De Stijl op, en beïnvloedden hierdoor niet alleen de beeldende kunsten, maar ook de Europese architectuur.

1911 grijze boom
1912, bloeiende appelboom
1913, composition No. II