spaces

Peeters’ house, axonometry of the first and the second floor:                              

  • in yellow: the dining area                                                                                      
  • in blue: the living room                                                                                        
  • in red: the study                                                                                                      
  • in green: the bedroom 

In the Peeters’ house there are several spaces approaching cubes: the dining area (2.50 x 2.50 x 2.14), the living room (4.35 x 4.40 x 4.24), the second part of the study (2.50 x 2.50 x 2.50) and the master bedroom (2.80 x 2.70 x 2.50). They are all spaces which extend proportionally from a strong centre in the six directions. The spaces are partially separated – and connected – by transition zones composed of railings, columns, built-in cabinets or a built-in cosy corner. Because the rooms have different heights, the floor of the roof terrace is not on the same level as the adjacent rooms. This treatment of space is similar to Loos’ Raumplan.

Adolf Loos: ‘Meine Architektur ist überhaupt nicht in Plänen konzipiert, sondern in Räumen beziehungsweise Kuben. Ich plane keinerlei Grundrisse, Fassaden, Aufrisse. Sondern Räume. Bei mir gibt es kein Erdgeschoß, keinen ersten Stock und so weiter. Bei meinen Entwürfen geht es nur um zusammenhängende, kontinuierliche Räume, Zimmer, Vorräume, Terrassen et cetera. Die Geschosse verfließen ineinander und knüpfen einander an.’